Moet ik een stekker uit het stopcontact halen als ik het apparaat niet gebruik?

Stekkerblok

Kan ik een stekkerblok permanent gebruiken voor al mijn elektronische apparaten thuis of op kantoor? Of moet ik deze uit het stopcontact halen? 

Samenvattend Overzicht:

  • Belangrijkste Punten: Uitleg over het gebruik van stekkerblokken voor langdurige aansluitingen, tips voor veilig gebruik, en de verschillen tussen stekkerblokken en overspanningsbeveiligers. Ook lees je over sluipverbruik en wat je hier tegen kunt doen. 
  • Voordelen: Inzicht in hoe je veilig meerdere apparaten kunt aansluiten in zowel thuis- als kantooromgevingen.
  • Doel: Na het lezen van dit blog heb je een goed begrip van de voorzorgsmaatregelen en praktijken voor het veilig gebruiken van stekkerblokken voor langdurig gebruik.

In de moderne thuis- en kantooromgeving, waar elektronische apparaten in overvloed zijn, is het vaak de vraag: is het veilig om een stekkerblok permanent te gebruiken voor al mijn apparaten? Terwijl Voomy stekkerblokken een gemakkelijke manier bieden om meerdere apparaten op één locatie van stroom te voorzien, zijn er belangrijke veiligheidsaspecten die je moet overwegen. Dit blog gaat in op wat je moet weten over het langdurig gebruik van stekkerblokken en hoe je dit veilig kunt doen. 

Wat is een stekkerblok en hoe werkt het? 🔌

Een stekkerblok, ook bekend als een stekkerdoos, is een blok met meerdere elektrische stopcontacten dat gebruikt wordt om meerdere elektrische apparaten tegelijk van stroom te voorzien. Het is een zeer handig hulpmiddel om het aantal beschikbare stopcontacten in een ruimte te vergroten. Echter, niet alle stekkerblokken zijn allemaal even fijn om te gebruiken. Sommige zijn eenvoudige verlengstukken zonder enige bescherming, terwijl anderen ingebouwde overspanningsbeveiligers hebben die je apparaten kunnen beschermen tegen spanningspieken veroorzaakt door bijvoorbeeld blikseminslag of schommelingen in de netvoeding.

Veiligheidsaspecten van permanent gebruik van stekkerblokken

Het permanent gebruiken van stekkerblokken is praktisch, maar het houdt ook risico's in zoals overbelasting en elektrische branden. Om deze risico's te minimaliseren, is het belangrijk om:

  • De maximale hoeveelheid niet te overschrijden: Elk stekkerblok heeft een maximale stroomcapaciteit, meestal uitgedrukt in watt. Overschrijd deze capaciteit niet om oververhitting en mogelijke branden te voorkomen.
  • Hoogwaardige stekkerblokken te gebruiken: Kies voor stekkerblokken met overspanningsbeveiliging en een stevige constructie. Goedkope modellen bieden vaak onvoldoende bescherming tegen stroomstoten.
  • Regelmatige inspecties: Controleer op beschadigde snoeren, losse verbindingen, of tekenen van oververhitting bij je stekkerblokken.

 

Product Afbeelding

Voomy Power S10-C

Ontdek de ultieme oplaadpartner met 10 stopcontacten. Als je er momenteel niet zo veel nodig hebt, kun je hem eenvoudig verkleinen door de bovenkant eraf te halen.

  • Uniek stapeldesign
  • 10 stopcontacten
  • Brand dovend materiaal
  • 3 jaar garantie 
Ontdek de Power S10-C

Wat je het beste kunt voor het gebruik van stekkerblokken in huis en kantoor

Om stekkerblokken veilig te gebruiken, volg deze best practices:

  • Vermijd het doorlussen van stekkerblokken: Het aansluiten van meerdere stekkerblokken aan elkaar, bekend als 'daisy chaining', kan leiden tot overbelasting en is een veelvoorkomende oorzaak van elektrische branden.
  • Plaatsing: Zorg ervoor dat stekkerblokken op een goed geventileerde plaats liggen en niet bedekt zijn met tapijt, meubilair, of andere objecten die de warmteafvoer kunnen belemmeren. 
  • Gebruik voor specifieke apparaten: Sommige apparaten, zoals koelkasten, magnetrons, of airconditioners, hebben een hoog stroomverbruik en moeten idealiter rechtstreeks op wandstopcontacten worden aangesloten om overbelasting van stekkerblokken te voorkomen.

Kan ik een stekker altijd in het stopcontact laten zitten? 

Nadat je klaar bent met het gebruiken van een apparaat, kun je het beste de stekker uit het stopcontact halen. Voor de levensduur van het snoer en de adapter van je apparaat heeft dit namelijk nadelige gevolgen. 

 

Gebruikt mijn oplader stroom als ik hem in het stopcontact of stekkerdoos laat zitten? ⚡

Veel mensen laten de oplader van hun telefoon of in het stopcontact zitten als ze klaar zijn met het gebruik ervan. Dit betekent echt niet dat ze alsnog stroom gebruiken als er geen apparaat op is aangesloten. Je kunt deze er in principe gewoon in laten zitten zonder dat het stroom gebruikt. Voor een laptop is dit een ander verhaal. De adapter heeft namelijk veel meer stroom nodig om de laptop op te laden dan bij een telefoon het geval is.

Hoe zit het dan met sluipverbruik?

Er zijn apparaten die je beter uit het stopcontact kunt halen als je een aantal dagen van huis bent. Denk hierbij aan bijvoorbeeld koelkasten en elektrische kachels. Vaak zijn apparaten met een sluimerstand die in principe altijd aan staan grote verbruikers. Hierbij gaat het om computers, wifi-routers of gameconsoles op stand-by. 

Veelvoorkomende Problemen en Oplossingen: Ondanks de beste voorzorgsmaatregelen kunnen er soms problemen ontstaan bij het gebruik van stekkerblokken. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen die je kunt tegenkomen en hoe je deze effectief kunt oplossen:

  1. Overbelasting van het stekkerblok: Dit is een van de meest voorkomende problemen en kan gevaarlijk zijn. Als je merkt dat het stekkerblok of de stekkers warm worden, is dit een teken van mogelijke overbelasting. Oplossing: Verwijder enkele apparaten om de belasting te verminderen en zorg ervoor dat de totale stroomverbruik de aanbevolen limiet niet overschrijdt.
  2. Defecte apparaten die kortsluiting veroorzaken: Oude of defecte apparaten kunnen kortsluiting veroorzaken wanneer ze aangesloten zijn op een stekkerblok, wat de veiligheid van alle aangesloten apparatuur in gevaar brengt. Oplossing: Test en inspecteer apparaten regelmatig op defecten en zorg ervoor dat ze in goede staat zijn voordat je ze aansluit.
  3. Stroomstoten die schade toebrengen aan elektronica: Zonder adequate overspanningsbescherming kunnen plotselinge stroomstoten dure schade aan elektronische apparatuur veroorzaken. Oplossing: Investeer in stekkerblokken met ingebouwde overspanningsbeveiliging om je apparatuur te beschermen tegen onvoorziene elektrische pieken. Benieuwd naar wat Voomy voor je kan betekenen? Klik dan hier 

Duurzaamheid en Toekomstbestendigheid van Stekkerblokken: 

Bij de aankoop van een stekkerblok is het niet alleen belangrijk om te kijken naar de huidige behoeften, maar ook om rekening te houden met toekomstige eisen. Overweeg stekkerblokken die zijn uitgerust met functies die hun bruikbaarheid over tijd verlengen:

  • USB-poorten: Voomy Stekkerblokken met ingebouwde USB-poorten bieden een handige manier om mobiele apparaten rechtstreeks op te laden zonder dat een adapter nodig is.
  • Energiebesparing: Sommige stekkerblokken hebben ingebouwde energiebesparingsfuncties, zoals uitschakeltimers of afstandsbedieningen, die helpen het energieverbruik te verminderen.
  • Smart Home-integratie: Met de opkomst van slimme-technologieën voor thuis, kiezen veel gebruikers voor stekkerblokken die kunnen worden geïntegreerd met thuisnetwerken voor afstandbediening en monitoring via apps.

Samenvatting/Conclusie: Het gebruik van stekkerblokken in huis of op kantoor voor het aansluiten van meerdere apparaten kan veilig en effectief zijn, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Door te kiezen voor kwalitatieve stekkerblokken met de juiste specificaties en functies, en door bewust te zijn van de belasting en de eisen van aangesloten apparatuur, kun je het risico op elektrische problemen minimaliseren. Regelmatige inspecties en onderhoud zorgen ervoor dat je stekkerblokken veilig en functioneel blijven, waardoor ze een betrouwbare oplossing zijn voor energiebeheer thuis en op het werk. hou daarbij bijvoorbeeld rekening met een geaarde stekker.

Door deze gids te volgen, kun je niet alleen de functionaliteit van je werk- of leefruimte verbeteren, maar ook de veiligheid van je elektronische apparaten garanderen. Met de juiste zorg en aandacht kunnen stekkerblokken een veilige en handige aanvulling zijn en heb je altijd toegang tot elektriciteit. 

Volgende lezen

Draadloos opladen versus Snelladen
We Charge Your Life