Powerbanks

Hoe onderhoud ik mijn powerbank? Tips van Voomy

Hoe onderhoud ik mijn powerbank? Tips van Voomy

Belangrijkste punten uit deze blog

- Bewaar de powerbank op een koele en droge plaats (kamertemperatuur)
- Gebruik kabels van goede kwaliteit om oververhitting te voorkomen en een efficiënte energieoverdracht te garanderen.
- Laad de powerbank in regelmaat op tot ongeveer 40%-70% van de capaciteit om de batterijcellen actief te houden.
- Als je powerbank het niet meer doet, laat hem dan volledig leeglopen en laad hem weer op tot 100%. Als het probleem aanhoudt neem dan contact op met de verkoper of de fabrikant.
- Je powerbank hoort naar mate deels leeg te lopen, dit heet zelfontlading
- Als je jouw powerbank schoon wilt maken, doe dat dan met een zachte droge doek.
- Als je zoekt naar een powerbank, houdt dan rekening met de capaciteit (in mAh) en het aantal oplaadpoorten en wat voor oplaadpoorten dit zijn.

Of je nu onderweg bent, op een festival bent of gewoon de hele dag door gebruikmaakt van je telefoon, een powerbank is een van die onmisbare accessoires geworden die ervoor zorgen dat je apparaten altijd opgeladen zijn en je nooit zonder stroom komt te zitten. Maar net als bij elk ander elektronisch apparaat, hebben powerbanks ook wat liefdevolle zorg nodig om ze in topconditie te houden.

In deze blog gaan we dieper in op het onderhoud van powerbanks, inclusief handige tips om ze te bewaren wanneer ze niet worden gebruikt en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze altijd klaar zijn voor gebruik wanneer je ze nodig hebt.

Wat moet ik doen als ik mijn powerbank een tijd niet gebruik?

Wanneer je jouw powerbank voor een langere periode niet gebruikt, is het cruciaal om te onthouden dat ze het beste bewaard worden op een koele, droge plaats, bij voorkeur op kamertemperatuur. Dit helpt de levensduur van de batterij te behouden en voorkomt schade door extreme temperaturen. Vermijd ook direct zonlicht en hitte, omdat deze factoren de batterij kunnen beschadigen en de prestaties kunnen verminderen. Hierbij is het ook van belang dat je kabels van goede kwaliteit gebruikt. Minderwaardige kabels kunnen namelijk zorgen voor extra hitte of een slechte overdracht van energie van de powerbank naar jouw apparaat. Gebruik dus altijd de meegeleverde kabel of een andere kabel van goede kwaliteit. 

Naast de juiste opslag, is het een goed idee om je powerbank af en toe een 'power boost' te geven, zelfs als je 'm niet gebruikt. Dit betekent dat je 'm periodiek oplaadt tot ongeveer 40-70% van zijn capaciteit. Dit helpt de batterijcellen actief te houden en voorkomt dat ze volledig ontladen raken, wat schadelijk kan zijn voor de levensduur van de batterij. Een simpele truc die wonderen kan doen om je powerbank in topconditie te houden!

Hoe maak ik mijn powerbank schoon? 

Een ander aspect van powerbank-onderhoud waar je misschien niet meteen aan denkt, is het schoonmaken ervan. Net als bij elk ander elektronisch apparaat kan stof en vuil zich ophopen op het oppervlak van je powerbank, wat de prestaties kan beïnvloeden en zelfs schade kan veroorzaken. Gelukkig is het schoonmaken van een powerbank een eenvoudige klus. Gebruik gewoon een zachte, droge doek om stof en vuil voorzichtig weg te vegen en je powerbank zal weer stralen als nieuw!

Hoe kies ik de juiste powerbank? 

Naast het onderhoud van je powerbank is het ook belangrijk om de juiste powerbank te kiezen die past bij jouw behoeften en levensstijl. Met zoveel verschillende opties op de markt kan het vinden van de perfecte powerbank een uitdaging zijn, maar met een beetje onderzoek kun je de beste keuze maken. Een van de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kiezen van een powerbank is de capaciteit, uitgedrukt in milliampère-uur (mAh). Hoe hoger de capaciteit, hoe meer lading je powerbank kan vasthouden en hoe langer je je apparaten onderweg kunt opladen.

Naast capaciteit zijn er nog andere functies waar je op moet letten bij het kiezen van een powerbank, zoals oplaadtechnologieën en het aantal oplaadpoorten. Sommige powerbanks bieden bijvoorbeeld snellaadtechnologieën waarmee je je apparaten sneller kunt opladen. Dit kan vooral handig zijn als je weinig tijd hebt en snel weer op pad moet. Ook zijn er Magsafe opladers, die je aan je smartphone kunt bevestigen om deze op te laden, zonder dat je er een kabel voor nodig hebt!

Loopt mijn Powerbank leeg als ik hem niet gebruik?

Ja, het is normaal dat een powerbank langzaam leegloopt, ook als deze niet wordt gebruikt. Dit fenomeen wordt ook wel zelfontlading genoemd. Alle batterijen, inclusief die in powerbanks, ondergaan zelfontlading. De snelheid waarmee een powerbank leegloopt, kan afhangen van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de batterij, de omgevingstemperatuur, en hoe lang de powerbank al niet gebruikt is.

Hoogwaardige powerbanks hebben een lagere zelfontlading ratio en kunnen hun lading langer vasthouden, terwijl goedkopere of oudere modellen sneller kunnen leeglopen. Het is aanbevolen om je powerbank regelmatig op te laden, zelfs als je hem niet actief gebruikt, om te zorgen dat hij klaar is voor gebruik wanneer je hem nodig hebt.

Mijn Powerbank doet het niet meer, wat moet ik nu doen? 

Als je powerbank het niet meer doet, kun je hem het beste helemaal leeg laten lopen, om hem vervolgens weer tot 100% op te laden. Als je powerbank het dan nog steeds niet doet, dan raden we je aan contact op te nemen met de fabrikant. 

Als aangesloten apparaten niet meer opladen of je denkt dat de powerbank niet meer werkt, probeer dan het volgende: 

 • Probeer de powerbank te gebruiken op andere apparaten, hierdoor weet je of het aan de powerbank of aan het apparaat ligt. 
 • Probeer de powerbank met een andere kabel, hierdoor kun je ook uitsluiten of het niet aan de powerbank ligt. 
 • Probeer het apparaat op te laden vanuit een andere USB poort (als je powerbank deze heeft).

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je powerbank altijd klaar is voor actie wanneer je 'm nodig hebt, of het nu tijdens een lange reis is of gewoon voor dagelijks gebruik onderweg. Met een beetje liefdevolle zorg en aandacht kun je ervoor zorgen dat je powerbank je altijd bijstaat, waar je ook gaat.

Onze keuzes

Product Afbeelding

Voomy Charge P20

De Voomy Powerbank 2.0 met 22.5W snelladen met een capaciteit van 20.000 mAh voldoet aan al jouw eisen!
 • 20.000 mAh
 • 3 apparaten tegelijk
 • 22.5W output voor snelladen
 • Tot wel 7 keer opladen
Ontdek de Charge P20
Product Afbeelding

Voomy Charge P11

Ontdek de compacte Voomy Charge P11 Magsafe powerbank met een capaciteit van 10.000 mAh, zowel 15W draadloos als 20W USB-C opladen!

 • 10.000 mAh
 • 2 apparaten tegelijk
 • 15W draadloos
 • 20W USB-C snelladen
Ontdek de Charge P11
Product Afbeelding

Voomy Charge P100

Ontdek de ultieme oplaadpartner voor onderweg van 20.000 mAh. Met een krachtige 100W output laad je probleemloos zowel je laptop als andere apparaten op.

 • 20.000 mAh
 • 3 apparaten tegelijk
 • 100W output
 • Ook geschikt om laptops op te laden
Ontdek de Charge P100

Volgende lezen

Voomy Split X3 Verdeelstekker Overzichtelijk
Een snellader voor je telefoon, wat moet je weten?
We Charge Your Life